Solrutten - Aurinkoreitti

>>  Länk till stadens informationssidor

 Turistinformation

 

Nykarlebys skärgård

Nykarleby skriver själva nästan ingenting om sin skärgård, som ändå är rätt vidsträckt och bjuder på en hel del sevärt. Nykarlebys skärgård omfattar tre stora områden: Andra Sjöns område, Monäsområdet med Stubben och sedan den sydliga delen omfattande Oravaisfjärdens yttre delar. Den södra delen av skärgården är på grund av sina stora djup mycket speciell för Kvarken och här kan man på egen hand upptäcka djupa stränder där det går att göra strandhugg. 

Nykarleby stads turistinformationssidor innehåller tyvärr ingen information om Nykarelbys skärgård och inte heller om fastlandsstrandens besökshamnar.

Kvarkeninformationen sträcker sig inte utanför världsnaturarvet, så någon information om de övriga naturskyddsområdenas besöksplatser hittas inte heller via Kvarken.fi.

 

Sevärt i Nykarlebyskärgården

Andra Sjöns båthamn är visserligen inte alltför djup, men har man väl tagit sig dit så finns där en trevlig kaffestuga inne i hamnområdet och intill båthamnen ligger en bra badstrand. Här finns också en bränsledepå. Nykarleby är en trevlig genuin liten stad värd att vandra upp till. Man kan vandra längs den gamla banvallen, som alternativ till vägen upp. 

En bit utanför båthamnen ligger Segelsällskapet Ägirs lilla utfärdsholme Loppan. Bryggan är djup och med en djupare långfärdsbåt kan man ligga där och ta sig i land vid Andra Sjön med jolle. 

Upp från Andra Sjöns båthamn på östra sidan av Stora Alören ligger Majniemi, skalden Z Topelius sommarhem, en vacker spetsvilla (sv Litteratursällskapet ??) och som förmodligen kunde nås med båt från norr, men vi som författat detta vet intet om de eventuella möjligheterna....

Soklothällans båk är sevärd, men det är svårt att komma till stranden. Djupen tillåter inte riktigt det. Vid vackert väder kan man ankra och ta sig i land med jollen. Vacker fin miljö med traditionsrika anor att föreställa sig.

Innanför Soklothällan finns idylliska Grisselöns fiskeläge i Socklot by, men den hamnen saknar farled. Potential finns. Fyrsektorn ger en fingervisning om hur man går in och på porten finns sedan en styrtavla med bakre tavlan längre in i hamnen. Enligt uppgift omkring 1,6 m djupt in vid medelvattenstånd.

Runt Torsön finns det några djupa platser där det går att ta sig till den här natursköna öns strand för ett strandhugg.

Nykarleby stad äger en liten del av norra delen av Hästskäret och även Nybackholmen. 

Det är att rekommendera att gå in till Monäs Norrskata-brygga och vandra därifrån med barnen till Storsandsområdet där landskapet Österbottens mest storslagna sandstränder ligger.

Utanför Monäs by ligger fyrplatsen Stubben, som också i tiderna utgjort lotsplats. Platsen och fyrbyggnaden är sevärd, men var försiktig med naturen - den är oerhört känslig där ute och hyser utrotningshotade fågelarter!

Innanför Stubben ligger ön Jöusan (Jöuson). Ön är vacker, inte lika känslig som Stubben, och definitivt värt ett strandhugg. Förutom att man kan ligga vid skyddshamnens diktaler kan mindre båtar också ligga i Västerviken.

 

Vid Nykarlebyrån och något in på Vörå kommuns sida av rån

Från Jöusan kan man ta sig ner till Stora Kalkskärets mycket vackra naturhamn, som visserligen ligger på Vörå kommuns vattenområden, men vi nämner det här då den finska sidan av Kvarkens djupaste vatten ligger här mitt på rån mellan Nykarleby och Vörå alldeles nedanför Kalksärets östra branta klipphällar. Det är omkring 70 meter djupt här.

Vid Österöns fiskehamn Stråkaviken brukar det finnas en liten kiosk.

 

Norra Korsholm - Vörå - Nykarleby översiktskarta: