Solrutten - Aurinkoreitti

 Visitnykarleby.fi

Uudenkaarlepyyn saaristo

Uusikaarlepyy ei kirjoita niin paljon omasta saaristostaan, ei ainakaan vielä, vaikka saaristo on hyvin laaja ja tarjoaa paljon kokemisen ja näkemisen arvoista.

Uudenkaarlepyyn saaristo voidaan jakaa seuraaviin alueisiin: Andra Sjöns område/Toisveden alue, Monäs kylän alue (sisältäen Storsandin hieno hiekkaranta) ja Stubbenin majakkasaaret ja Uudenkaarlepyyn eteläiset vesialueet käsittäen Oravais-lahden ulkoiset alueet. Nämä eteläiset alueet ovat hyvin mielenkiintoiset johtuen että täältä löytyy Merenkurkun syvimmät kohdat jopa 70 m syvyys löytyy täältä. Täältä voidaan löytää paikkoja mihin voidaan kiinnnittää veneen suoraan rantaan johtuen syvistä vesistä.

Uudenkaarlepyyn kaupungin matkailusivuilta ei löydy mitään tietoa kaupungin saaristosta, mutta tavoitteita on parannusta on tulossa, tästä osoitteesta voi lähitulevaisuudesta löytyä http://www.visitnykarleby.fi/ Ei löydy myöskään tietoa vierassatamaiden palvelutarjonnasta. Merenkurkku-tietosivuilta ei ylety maailmaperintö-alueen ulkopuolelle, jotta tietoa ei myöskään löydy Kvarken.fi sivuilta. 

Näkemisen arvoista Uudenkaarlepyyn saaristosta

Toisveden venesatama ei ole syvä, mutta kun on kerran päässyt sisälle löytyy mukavan kahvilan venesatamassa ja sen vieressä hyvä uimaranta. Täältä löytyy myös mahdollisuus ostaa polttoainetta.

Uusikaarlepyy on pieni vanha kaupunki mihin kannattaa tutustua. Kaupungista löytyy kirjailija Sakari Topeiliuksen synnyinkoti, joka toimii museona. On mahdollista kävellä kaupunkiin vanhan junaradan kautta, vaihtoehtona normaalille tielle.

Venesataman ulkopuolelta löytyy Purjehdusseura SS Ägirin pieni saari Loppan. Laiturin kohdalla on syvä ja jos halutaan voidaan jatkaa matkaa venesatamaan pienemmällä venellä sieltä.

Toisveden satamasta pohjoiseen löytyy aikaisemmin mainitun kirjailijan Z. Topeliuksen kesäkoti Majniemi, kaunis huvila ja on ehkä mahdollista päästää pohjoispuolelta sinne, muttei eteläpuolelta.

Soklothällanin pookki on näkemisen arvoinen, mutta on suhteellisen vaikea päästä rantaan. Syvyys ei oikein riitä. Kauniina päivänä voidaan ankkuroida ja mennä rantaan jollalla. Kaunis hieno miljöö historiallisessa ja perinnerikkaassa ympäristössä.

Soklothällanin sisäpuolelta löytyy idyllisen Grisselönin kalasatama Sokaluodon kylässä, mutta tähän satamaan ei löydy venereittiä. Potentiaalia kyllä löytyisi.

Majakkasektori antaa suuntaa miten mennään sisään ja portista löytyy ohjaustaulu joka yhdistettynä toiseen tauluun sataman sisällä auttaa veneet sisään satamaan. Tietojemme mukaan sisällä satamassa normaali-olosuhteissa on 1,6 m syvyys.

Torsön saaren ympäriltä löytyy muutama syvempi paikka mihin on mahdollista rantautua ja nauttia saaren hiekkarannoista. 

Uudenkaarlepyyn kaupunki omistaa pienen osan Hästskäret-saaren pohjoispuolelta ja myös Nybackholmen.

Voimme suositella käynti Monäsiin. Monäs-kylän Norrskatabrygganiin ja kävellä lasten kanssa Storsandin hiekka-alueelle, Pohjanmaan upeimmat hiekkarannat löytyy täältä, missä Kite-harrastus kukoistaa kun vaan on riittävästi tuulta.

Monäs kylän ulkopuolelta löytyy Stubben majakkasaari, jossa on pitkään ollut luotspaikka. Paikka ja majakka on näkemisen arvoinen, mutta ole varovainen luonto on täällä hyvin herkkä ja sisältää uhanalaisia lintulajeja!

Stubbenin sisäpuolelta löytyy Jöusan-ssari (Jöuson). Saari on kaunis ja ei yhtä herkkä kuin Stubben, ja rantautuminen on kyllä kokemisen arvoinen.

Suojasataman diktaalien lisäksi voi pienemmät veneet myös Västervikenin sisälle ja olla siellä suojassa

Jöusanin saareltä pääsee myös Stora Kalkskäretin hyvin kauniiseen luonto-satamaan, joka tosiaan on Vöyrin kunnan vesialueella, mutta sitä voi mainita tässä siitä syystä että täältä löytyy Merenkurkun (Suomen puolella) syvimmät vedet ja se sijaitsee juuri Uudenkaarlepyyn ja Vöyin kunnan rajalla ihan Kalkskäret saaren itäiset rantakalliot. Tässä veden syvyys on 70 metriä syvimmällään.

Jos tarvitaan ruokaa matkalla Jöusan-saarelta Kalkskäret-saarelle voidaan mennä Österön-kalasatamaan Stråkaviken. Pieni kauppa löytyy pienen matkan päässä satamasta ja kaupasta on myös mahdollista ostaa polttoainetta. Kalasatamasta löytyy myös pieni kioski

 

Pohjois-Mustasaaren, Vöyrin ja Uudenkaarlepyyn aluekartta: