Solrutten - Aurinkoreitti

Aurinkoreitti

”Aurinkoreitti” käsityksenä on syntynyt 1970-luvulla. Sen ajan toimijat, jotka kehittivät Pohjanlahden veneväyläverkostoja keksivät nimen. Ensisijaisesti tällä nimellä viitataan venereittiin joka alkaa Siipyynniemen kohdalta Kristiinankaupungissa ja ulottuu aina Kokkolan edustan Ohtakarille asti. Alue on Suomen vähäsateisin ja Valassaaret – Tankar- akselin alueella on myös laskettu Suomen aurinkopäivien ennätysmäärä. Kesäyöt alueella ovat hyvin valoisia, aurinko käväisee vain muutaman tunnin ajan horisontin alapuolella.

Aurinkoreitti kulkee 13 kaksikielisen kunnan ja kaupungin merialueen läpi niin kutsutun ruotsin- tai kaksikielisen Pohjanmaan alueella. Keski-Pohjanmaan maakuntaan kuuluvaa Kokkolaa lukuunottamatta kaikki kunnat kuuluvat Pohjanmaan maakuntaan. Luoto, Korsnäs ja Närpiö ovat lähes kokonaan ruotsinkielisiä ja muut alueen kunnat ovat kaksikielisiä. Vielä joitain vuosia sitten Kornäs oli maailman ruotsinkielisin kunta, kun mittarina käytettiin ruotsinkielisten osuutta kunnan asukasluvusta, mutta nykyisin tuo titteli on Ahvenanmaalaisella kunnalla. Muut kunnat ovat kaksikielisiä kuntia, joissa ruotsinkieli on enemmistönä pois lukien Vaasa, Kokkola ja Kaskinen. Rannikko-Pohjanmaan alue rajoittuu pohjoisessa suomenkieliseen Kalajokeen ja etelässä Merikarviaan. Kaksikielisyys luo alueelle oma mielenkiintoinen kulttuurin, joka on varmasti mielenkiintoiste myös vierailijoille, joita palvellaan aina ystävällisesti kummalla tahansa kielessä.

Kunnat, kuntayhtiöt ja maaakuntaliitot välittävät paljon tietoa matkailijoille ja olemme päättäneet järjestää myös omat kotisivumme siten, että lähtökohtana on kuntajako. Täten veneilijälle välittyy hyvin tieto siitä minkä kunnan alueella liikutaan, joka helpottaa tiedonhakua.

 

Alueen kuntajako: