Solrutten - Aurinkoreitti

  Upptäck Kvarken

  Vårt andra förslag är att upptäcka Kvarken - Höga Kusten - området

  För en långväga gäst kan det vara en fördel att segla upp båten till Wasa Segelförening, där man tryggt kan komma överens om att låta båten långligga i väntan på den egentliga besättningen, exempelvis familjen.

  Över Kvarken:

  Vårt förslag går ut på att från Vasa via Replot segla ut till Mickelsörarna, Valsörarna, därifrån över till Holmön (Norrgadden, Klintviken, Byviken och fler alternativ på fastlandssidan - se Umeå Motorbåtssällskaps sjökort: http://www.umeams.se/files/user/kartor/Umea%20Batsportsguide%202017%20beta_vers.pdf varifrån färden kan gå ner till fantastiska Norrbyskär och ner till mysiga Örnsköldsvik för bunkring.

  Umeåregionen och Höga Kusten:

  Vi tar här till hjälp Visit Österbottens tryckalster som gjordes inför Skärgårdsmässan i Stockholm år 2017:

  >> "Världsarv och Skärgård". Rättigheterna innehas av www.visitvasa.fi och www.visitumeå.se samt www.hogakusten.com

  Mellan Örnsköldsvik och Härnösand öppnar sig hela den fantastiska Höga-Kusten arkipelagen med sina 100 m djupa vatten och ett par tre hundra meter höga öar som ger ett fjordliknande landskap. Det finns ett dussintal goda besöksplatser meds god standard vid Höga Kusten. Våra favoriter att välja mellan utgörs av Trysunda, Ulvöhamn, Baggviken vid Mjältön, som är Östersjöns högsta ö, Docksta med Skuleberget, Norrfällsviken, Bönhamn med turbåt till Högbondens fyrö, Häggvik med Mannaminne, Lustholmen (Härnösands båtklubbs) och Härnösand. Från Höga Kusten går färden över tillbaka till Strömmingsbådan, Fäliskär och till Vasa, eller så bär det alternativt av mot hemmahamnen.

  Skiss saknas tillsvidare!